Ja, vi hanterar returer vars returorsaker kan vara byte av produkt, ångerköp, paket som inte hämtats ut eller reklamation dagligen. Returer är en naturlig del av framförallt distans- och e-handel och bör därför planeras och hanteras effektivt. Med en effektiv returhantering kan vi öka konvertering och kundlojalitet.

En frikoppling av det fysiska flödet från informationsflödet kan effektivisera returflödet stort. Det går att exempelvis skicka med en returblankett som kunden fyller i och skickar tillbaka tillsammans med returen. Det går också att kräva att kunden registrera en retur på er webbsida och där också fyller i en orsakskod. Genom dessa metoder går det att enklare planera för en effektiv returhantering. Feedback från kunder som returnerar varor genererar också i data som kan undersökas för att få en tydligare koll på vad för slags returer som är återkommande och vad de vanligaste orsakerna är. Man kan arbeta med områden såsom noggrannare storleksguider, kundomdömen eller bättre produktbilder, vilket kan hjälpa kunden att ta ett beslut kring sitt köp.

Returhantering

En retur hanteras som en inleverans med godsmottagning, ankomstregistrering och en ankomstkontroll utförs. Vi arbetar med standardiserade rutiner och orsakskoder för att effektivisera vår returhantering. All information återrapporteras till vårt IT-system för att vidare i processen kunna hantera en eventuell återbetalning till kunden. Det ansvar som vi tar baseras på era behov och önskemål. Vi kan sköta den fysiska returhanteringen samt administrationen i lagersystemet men vi kan också ta hand om administrationen gentemot kunden med exempelvis Klarna, Fortnox eller Returnado.

En effektiv och bra utformad returhantering resulterar ofta i en positiv upplevelse för kunden gällande returen. Returer som sköts på ett effektivt sätt gör också att ni fortare kan sälja den returnerade produkten och få lägre kapitalbindning. Vi har också kontakter för olika försäljningskanaler som kan vara behjälpliga i att ni kan bli av med hyllvärmare. Någonting annat som vi erbjuder är branschanpassade returlösningar med hög grad av systemstöd och skalfördelar om ni har ett stort returflöde (returns management). Klas Hjort, som är en forskare vid Textilhögskolan i Borås, har skrivit en doktorsavhandling om returer inom e-handel. I avhandlingen konstateras det att e-handlare presterar undermåligt i returhanteringen. Läs avhandlingen i sin helhet här. Vi arbetar för att kontinuerligt förbättra och utveckla vår returhantering.