I nästan vilken e-handelsrapport som helst kan vi se att Norge består av köpstarka konsumenter och är därför en fantastisk möjlighet för många svenska e-handlare. Vi får många frågor som gäller att expandera sin e-handel till Norge och anledningen till det stora intresset är ganska uppenbart med följande i åtanke:

  • Av alla nordbor är det norrmännen som handlar mest per capita
  • I svenska webbshoppar är priserna oftast lägre jämfört med norska webbshoppar. Svenska webbshoppar brukar också ha ett större utbud
  • Norrmännen handlar ofta för mer vid varje ordertillfälle och de är också kända för att ha ett impulsivt köpbeteende
  • Det är inte så stor skillnad mellan den svenska och norska marknaden. Det bor ungefär 10% svenskar i Oslo.
  • Norrmän är vana vid att handla internationellt och det är inte ovanligt att de åker över gränsen till Sverige för att storhandla

Något som gör uppstarten av en e-handel något mer komplicerad är det faktum att Norge inte är med i EU och den europeiska skatteunionen. Detta innebär att norska konsumenter som handlar av svenska företag behöver betala norsk moms och eventuellt tull. Den norska kunden blir alltså som en importör, vilket kan vara både dyrt och också rätt bökigt. Vad är lösningen på detta? Ett sätt att lösa detta på är att starta en norsk filial.

Nedan presenteras tre tips för att starta en e-handel i Norge. Efter att du tagit del av och implementerat dem är det viktigt att du inte glömmer att kika över din e-handelsplattform för att se till så att den stödjer flera språk, prissättning, valutakurser, momssatser och fraktmetoder. Ta kontakt med din redovisningsbyrå redan nu då det kommer behövas en hel del löpande administration kring ditt norska dotterbolag.

Starta e-handel i Norge, steg för steg

Ett bra första steg är att starta en norsk filial, även kallat NUF-bolag. Genom att starta ett sådant bolag kan de norska konsumenterna handla på ditt norska bolag och slippa betala moms och tull. Istället säljer ditt svenska bolag produkter momsfritt till ditt norska bolag och då är det ditt norska bolag som står för eventuell moms och tull. Fysiska produkter kan skickas direkt från ditt lager i Sverige till dina norska kunder. Något som är värt att känna till är att det finns ett undantag i Norge gällande rätten som norrmännen har där de får importera över 350 NOK utan att konsumenterna behöver betala moms eller tull. I denna kostnad räknas också fraktkostnaden samt eventuell försäkring in.

Det finns mycket hjälp att få av specialiserade företag och ombud. Mot ersättning kan de ta hand om det pappersarbete som krävs. Om du vill anställa i Norge finns det olika bolagsformer att kika på. Det kan löna sig att starta ett norskt aktiebolag (AS, aksjeselskap) för vissa produkter där Norge lägger till tull. Vi har några kontakter som vi skulle kunna hjälpa till med om det är av intresse. För att sammanfatta vad som konkret kan göras för att starta en e-handel i Norge som styrs från Sverige presenteras en lista nedan.

1. Norskt dotterbolag (filial) och organisationsnummer

För att få ett norskt organisationsnummer behöver du registrera ett norskt dotterbolag. För att kunna registrera ett norskt bolag behöver du en norsk C/O-adress. Detta är något som till exempel Exportrådet kan hjälpa till med.  Det norska organisationsnumret fås genom att du registrerar ditt bolag i Enhetsregistret. De har till uppgift att samla information om det norska näringslivet. Många bolag behöver också registreras i Foretakregistret. Mer information om detta finns på webbplatsen www.altinn.no. Den här webbplatsen skulle jag jämföra med www.verksamt.se här i Sverige. En faktor att tänka på är att i det norska bolaget behöver kontaktpersonen hos er ha ett norskt personnummer eller ett tillfälligt personnummer (D-nummer).

Det är mycket vanligt att registrera ett så kallat NUF (Norskregistrert Utenlandsk Foretak). Det är den här typen av bolag som kommer att fokuseras på i denna guide. NUF-bolaget blir en filial till ditt svenska bolag. Inget startkapital motsvarande aktiekapital krävs och NUF-bolaget kan registreras av alla svenska bolagsformer.

För registrering av NUF- och D-nummer besöker du www.altinn.no. Därefter gör du en ansökan genom att se till att ha följande på plats:

  • Ett registreringsbevis som beställs från Bolagsverket. Detta ska vara stämplat och signerat av bolagsverket. Registreringsbeviset kostar 250 kr.
  • Ett norskt bankkonto (detta är ett krav). Innan bankkontot kan aktiveras behöver NUF vara registrerat och du bör har fått ett organisationsnummer.

Ett avslutande tips för denna punkt är att registrera en NO-domän. Domänen behövs för att säkra upp ditt varumärke och kommer också att rankas högre i sökresultatet för dina norska konsumenter. Efter att ditt bolag är registrerat kan du registrera en NO-domän. De krav som finns för NO-domäner är att du måste ha ett norskregistrerat företag med ett norskt organisationsnummer. Ditt företag behöver också ha en adress och lokal närvaro i landet.

2. Momsregistrering

Efter ovanstående punkter är det dags att registrera ett norskt momsregistreringsnummer. Den normala momssatsen i Norge är som i Sverige 25%. Mervärdesskatten i Norge benämns vid Merverdiavgift (MVA). Utöver den normala momssatsen finns också reducerade momssatser som ligger på 15% och 8%. När ditt företag har haft en beskattningsbar momspliktig omsättning i Norge på 50 000 NOK under ett års tid kan du registrera ditt bolag för moms och börja lägga till moms på dina fakturor. Om du snabbt kommer komma upp i omsättningsgränsen finns det möjlighet till förregistrering. Man kan också lägga till moms på fakturorna retroaktivt.

Momsregistrering kan göras på två sätt: genom en elektronisk ansökan på www.altinn.no eller genom att anlita en momsrepresentant (privatperson eller företag). Utöver att hjälpa till med momsregistreringen kan momsrepresentanten rapportera och betala in moms samt sköta bokföringen för ditt norska bolag. Ett tips är att prata med din svenska redovisningsfirma och se efter vad de har för kontakter med norska redovisningsbyråer (regnskapsförer).

3. Tullkredit

För att få en faktura direkt från tullen behöver du ordna en tullkredit hos den norska tullen. Din svenska bank kan hjälpa dig med att utställa en bankgaranti för att intyga att du kan betala den norska moms som läggs på produkterna vid den norska gränsen. Det kan ibland också ställas krav på motsvarande minst två månaders införselavgifter. I dessa avgifter ingår tullkostnader och införselmoms. Du kan ansöka om tullkredit här.

Lägre fraktkostnader till Norge

Transportörer tar oftast en kostnad, ungefär 200 kr, för att utfärda exportdeklarationer för sändningar till Norge. Ett sätt att undvika denna kostnad för alla sändningar är att skicka bulksändningar. Detta innebär helt enkelt att flera sändningar läggs i en större kartong eller en pall. På detta sätt deklareras dem som en enda sändning och då blir det också endast en kostnad för exportdeklarationen. Efter att sändningen passerat Norges gräns delas den upp igen och respektive order skickas till rätt mottagare. Ett tips är att inledningsvis samlasta dina Norgesändningar till exempel två gånger i veckan så att dessa delar på exportdeklarationen.

Frakthandlingar

En samlingsproforma skapas för hela sändningens innehåll som ett underlag för den moms och eventuell tull som ska debiteras. Proformafakturor används för att visa innehållet och värdet på produkterna som skickas. De visar också frakten vid en leverans. Tre exemplar av proforman (placeras i en plastficka till exempel) brukar vara standard att sätta på sändningen. Gällande struktur och vad som ska finnas med i en proformafaktura finns det flera gratismallar på nätet.

Underlaget för exportdeklarationen kan se olika ut beroende på vilken transportör som används till Norge och också vad för TA-system (Transportadministrativt system såsom Unifaun eller Logtrade) som används. Det är smidigast att skapa frakthandlingarna direkt i TA-systemet just för att hålla nere på den manuella administrationen. Vi jobbar med Schenker, Bring och UPS till Norge. Samtliga av dessa erbjuder relativt smidiga lösningar för bokningarna.

Om du vill ha fler tips på din Norge-expansion är du välkommen att kontakta oss eller läsa mer på följande webbplatser: